Kiszivárgott: a laptopokat veszi célba a Windows 10X

2019. november 02. 01:11 - laptopkozosseg

A belső dokumentum az új Modern File Explorer-t is bemutatja

Úgy tűnik a Microsoftnál is előfordulnak nagyobb hibák: a napokban a cég egyik munkatársa valószínűleg figyelmetlenségből közzétett egy belső dokumentumot a közelgő Windows 10X operációs rendszer részleteiről. A WalkingCat által felfedezett dokumentum csak rövid ideig volt elérhető a világhálón, de fontos részletek derültek ki a Windows 10X-re vonatkozó tervekről.

Eredetileg a Windows 10X-et a Microsoft új hardverével, a Surface Neo duplaképernyős laptop/táblagéppel együtt mutatták be, de a tervek szerint az Neohoz hasonló duplaképernyős eszközökön is futni fog az új, Windows Core OS-re épített operációs rendszerük.

windows-10x-render-696x392.jpg


A Microsoft eddig hivatalosan is azt kommunikálta, hogy a Windows 10X csak az összecsukható és duplaképernyős eszközökön fog futni, főként a Start menüre és a tálcára fókuszálva, ám úgy tűnik Gates-ék ezeket a terveiket most a hagyományos laptopokra is kiterjesztik. 

Ez a jövő?

Gates-ék szerint igen: a Microsoft továbbra is úgy tartja, a dupla kijelzős készülékeké a jövő, ezért a cég jövőbeli fejlesztései elsősorban ebbe az irányba fognak mutatni. Talán nem tévednek a jövőbeli víziókkal, a dupla kijelzős laptopok ugyanis már nem csak a jövő ígéretei: az Asus legújabb Zenbookja, a Zenbook Pro Duo, illetve Vivobookja is ebbe az irányba mozdult el, és úgy tűnik a jövőben is egyre több gyártó hozza be a második kijelzőt. Ehhez kell a jövőben egy olyan operációs rendszer, ami az ideális működést biztosítja, ezt ismerte fel a Microsoft is.

Érdekes összefüggés, hogy nemrég az Apple is egyedi szoftvert mutatott be a saját táblagépein, iPadOS néven. Ezek a lépések egyértelműen azt jelzik, hogy a tech-óriásoknak továbbra is nagy terveik vannak a táblagép piaccal.

maris_hengerel_a_windows_10x_screenshot_20191008183104_1_original_760x760.jpg

Új funkciók

Az új start menü neve “Launcher” lesz és a tervek szerint a Microsoft a Windows 10x megjelenésével nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a helyi keresésre is:

 „A keresések integrálva vannak az internetes eredményekkel, a rendelkezésre álló alkalmazásokkal és az eszközön található konkrét fájlokkal”, mutatja be a dokumentum. "Az ajánlott tartalmakat dinamikusan frissítik a leggyakrabban és a legutóbb használt alkalmazások, fájlok és webhelyek alapján."

A Windows 10X javítja a Windows Hello arcfelismerési hitelesítési élményét is: "Az eszköz felébresztésekor a Windows Hello Face azonnal fel fogja ismerni a felhasználót, aki a kamerába néz és az azonosítás után azonnal betölti a felhasználó saját asztalát."

windowshello2_1020_0_0.jpg

A kiszivárgott dokumentumban a Microsoft egy „Modern File Explorer” -t is megemlít. Régóta dolgoznak a hagyományos File Explorer egy modernebb verzióján, és úgy tűnik, hogy most ez végre bemutatja a Windows 10X-szel. 

A Microsoft azóta természetesen már törölte a Windows 10X kiszivárgott dokumentációját, így az összes részletre nem derülhetett fény, de kíváncsian várjuk a további részleteket. A korábbi bemutatón a Surface Neo-t és a Windows 10X megjelenését 2020 végére ígérték. 

(forrás, fotók: The Verge)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopkozosseg.blog.hu/api/trackback/id/tr10015279008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása